Su Jok - Akupunktur & ReflexologiLeende Meditation & Leende Yoga
Introduktion till Twistterapi Kurser i Twistterapi Twistterapeuter Läs mer om Twistterapi, behandlingsexempel Böcker om Twistterapi, Leende Yoga med mera Kontakta oss, prenumerera på nyhetsbrev

Artiklar om Twistterapi och andra spiralrörelser

Spiralrörelser och Treursprung, http://www.sujok.se/artiklar/spiralrorelser.pdf
Artikel om Twistterapi, Treursprung med mera
Språk: svenska

Twistterapi, http://www.sujok.se/artiklar/twistterapimarina.pdf
Artikel om Twistterapi av dr Marina Shamanina
Språk: svenska
 

Prova Twistterapi

Här är ett exempel på hur man på egen hand kan göra en twistbehandling mot exempelvis huvudvärk eller högt blodtryck.

1) Sitt bekvämt och le.

2) Vrid huvudet långsamt först till vänster och sedan till höger. Avgör vilken vridning som är mest behaglig och lätt.

3) Gör en långsam böjning av huvudet bakåt och sedan framåt. Därefter böjer du huvudet åt ned mot vänster axel och ned mot höger axel, Notera vilken av dessa fyra böjningar som är mest behaglig. Är det ingen riktning som är särskilt behaglig kan du undersöka de fyra diagonalerna: snett bakåt till vänser, snett bakåt till höger, snett framåt till vänster och snett framåt till höger.

4) Böj huvudet i den mest behagliga riktningen (den du fann i punkt 3). Med huvudet i den positionen vrider du huvudet åt det mest behagliga hållet (den vridning dfu fann i punkt 2). Det ska inte vara obekvämt, tar det emot så minska vridningen något.

5) Håll den här ställnngen i 30 sekunder, håll axlarna avslappnade. Det kan underlätta att stödja huvudet i händerna eller luta dig tillbaka mot ryggstödet.

6) Vrid huvudet tillbaka till upprätt position. Ta fyra djupa andetag, ha känslan av att du andas ut smärtan vid varje utandning.

7) Om hividvärken har minskat något och du känner dig bättre repeterar du samma rörelse och fixerar huvudet i en minut, därefter en gång till med fixering i 2 minuter.

8) Om du inte kunde hitta någon behaglig position och vridning kan du inta det läge som orsakar mest smärta och obehag och där göra långsamma och försiktiga cirkulära rörelser med huvudet. Vrid sedan huvudet snabbt till motsatt position och håll där i 30 sekunder. Följ sedan punkt 6 och 7.

9) Om din behandling varit framgångsrik bör du omedelbart känna dig bättre. Om inte så upprepa proceduren från 1.

Twistterap och högt blodtryck

Enligt en nyligen publicerad klinisk studie kan attacker av högt blodtryck hanteras med hjälp twistterapi för nacken och tummen. Man undersöker nackens böjlighet i olika riktningar och därefter nackens vridbarhet åt höger och vänster. Man väljer att böja huvudet i den riktning som är minst smärtsam och i den positionen gör man en vridning av huvudet i den mest behagliga riktningen.

Studiens slutsatser:
1. Genom att applicera adekvat twistposition av kroppen (twistterapi) uppnår man en pålitlig sänkning av artäriellt blodtryck (hos personer med akut högt blodtryck kommer effekten inom 15 minuter efter att behandlingen påbörjats).
2. I jämförelse med Clondine, hade Twistterapi en mer mjuk blodtryckssänkande effekt.
3. Twistterapi orsakar inte episoder av överdriven nedgång av blodtrycket.
4. Tack vare den stora effekten, kostnadseffektiviteten, den säkra applikationen och den synnerligen snabba effekten kan Twistterapi rekommenderas för att hantera akut högt blodtryck hos patienter med högt blodtryck innan de är på nivån att de behöver läggasin på sjukhus.

Studien har har publicerats i Onnuri Medicine nr 17, Februari 2006 och har genomförts av: N V Borisova (MD), S D Nazanova (läkare), V V Malakhovsky (ordförande för ickemedicinska behandlingsmetoder och klinisk fysiologi), I M Sechenov (Medicinska Akademin i Moskva), N L Shimanovsky (professor, och associerad medlem i Rysslands Akademi för Medicinsk Vetenskap, ordförande för molekylär farmakologi och radiobiologi, Ryska Statens Medicinska Universitet, Moskva).

Twistterapi i världen

British Su Jok Academy, http://www.sujok.co.uk
British Su Jok Academy erbjuder utbildning i Su Jok och Twistterapi
Språk: engelska

International Twist Therapy Institute, http://www.twisttherapy.ru/
Läs mer om Twistterapi, fallstudier, grundläggande teori med mera.
Språk: engelska

Su Jok i Iran, http://www.sujokiran.com
Su Jok i Iran
Språk: persiska

Exempel på behandlingar

Kvinna, 60 år, balansproblem
När hon böjde huvudet bakåt hade hon känsla av att fall. Jag undersökte nackens och fann att den behagligaste positionen var framåtböjning och den behagligaste vridningen var åt vänster. Hon fick sitta så i 30 sekunder. Problemet avtog så jag upprepade behandlingen två gånger till, i 1 minut per gång. Efteråt var problemet helt borta. (Julia Engborg)

Kvinna, 38 år, värk i höger överarm och axel. Ett belastningsproblem som hon haft i två år.
Jag undersökte rörligheten i höger arm och fann att det gjorde ont att höja armen. även när armen hängde rakt ner kändes värken. Den mest behagliga positionen var att ha armen rakt fram. Utåtvridning av armen var den mest behagliga vridningen. Hon gjorde övningen i 30 sekunder, några sekunders vila, därefter i 1 minut, vila och ytterligare 2 minuter. Redan efter första försöket var större delen av smärtan borta. Hon upprepade den enkla övningen i två veckor och var sedan helt bra. (Bo Engborg)

Man 30, svår värk i höger arm.
Han arbetar som elektriker och tvingas ofta till svåra arbets-ställningar med armen uppåt. Han hade haft värk under tre år som på den senaste tiden blivit mycket svår. De smärtstillande medel han tidigare ätit hjälpte inte längre.
Vid palpering av axeln gjorde det mycket ont. Twist av nacken minskade värken med en femtedel. Jag upptäckte att värken var längs tunntarmens meridian och gjorde inåtvridning av tunntarmsmeridianen. Då försvann ungefär 90 % av värken. Jag upptäckte att även den andra sidan var smärtsam vid tryck så jag upprepade behandlingen på vänster arm. Därefter var smärtan i stort sett borta. (Julia Engborg)

Kvinna, 45 år med stark smärta i höger axel, arm och armbåge.
Hon hade varit sjukskriven i 4 månader pga orörlighet i arm och intensiv smärta vid försök till vridningar och lyft av armen.
Vid behandlings tillfället hade hon viss rörlighet i armen: ca 45° sidledes, ca 75° rakt fram och ca 25° bakåt.
Jag gjorde elastisk twist med fokus på axeln 3gånger: Armen först i den mest smärtsamma position, rakt upp och inåt twist. Därefter elastisk twist av armbågen i böjd position och inåt twist.
Smärtan försvann omedelbart efter twisten och hon kunde röra armen 360° utan smärta.
Hon återgick till jobbet helt utan smärta. Efter 1 vecka informerade hon mig att det fortfarande var bra förutom en liten punkt inne i axeln som ömmade något. (Ulla Viktorsdotter)

Man, 44 år, dov värk i axeln.
När han bar en tung påse märkte han att det gjorde smärtan mindre. Han passade på att leta efter en twistvridning och märkte att inåtvridning kändes bäst. Efter att ha gått ett par hundra meter på det sättet ställde han ner påsen och kunde konstatera att smärtan var helt borta. (Bo Engborg)

Många fler behandlingsexempel finns att läsa på International Twist Therapy Institutes webbsida.